Informasjonskompetanse

I vårt digitale samfunn er det ikke alltid lett å finne fram til informasjonen man trenger, og hvordan vet man at det man leser på nettet er sant? Biblioteket har funnet fram linker til gode sider som kan hjelpe deg videre!

Hva er informasjonskompetanse, og hvorfor trenger du det?

Informasjonskompetanse er "evnen til å søke og lokalisere informasjon, vurdere informasjonen kritisk i forhold til relevans og pålitelighet, og ta den i bruk i egen kunnskapsutvikling" (Hoel, Rafste og Sætre, 2008, s.120)

Det høres kanskje komplisert ut, men dette er kunnskap du bruker hver gang du skal lære noe, enten det er til et spill eller til en skoleoppgave. For å lære noe må du først vite hva du leter etter (definere informasjonsbehovet ditt), så må du finne ut hvor du skal finne det du leter etter, for eksempel nettsider på internett (søke og lokalisere informasjon). Tredje skritt er å finne ut om informasjonen du har funnet stemmer (vurdere informasjon kritisk i forhold til relevans og pålitelighet), og siste skritt er å bruke det du har lært (ta informasjonen i bruk i egen kunnskapsutvikling).

Kort om "Fake News"

Norske aviser kan virke som et godt sted å lete etter informasjon til en skoleoppgave, eller for å holde seg oppdatert på hva som skjer i verden. Her arbeider journalister og redaktører med å kvalitetssikre informasjonen du leser. Likevel skjer det stadig at falsk informasjon også blir lagt ut av seriøse aviser, for å unngå dette har VG, Dagbladet, NRK og TV2 laget nettsiden Faktisk.no. Dette nettstedet jobber for å faktasjekke samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge. Lurer du på om det du leste i en avis i morges stemmer kan du gå inn på Faktisk.no og sjekke!

Les mer om

Disse sidene hjelper deg

Bærum Bibliotek har en kjempegod side om nyheter, søking og falske nyheter. Trykk på linken for å lære mer om gode og trygge nettsider og aviser.

Bibliotekarene på Fyrstikkalleen Skole i Oslo har laget en fantastisk nettside som hjelper med alle skrittene for å komme fram til riktig informasjon, fra søk via kildekritikk til kildehenvisning. Bruk den svarte navigasjonslisten til å finne temaet du trenger hjelp til!