Solidaritetsdagen 6. november 2018

«Sam Eyde for Vilanculos – fra en videregående skole til en annen».

Elevene ved Sam Eyde vgs. har solidaritetsaksjon 6. november, men det er muligheter for elevene til å benytte helga før og andre kvelder til å jobbe/samle inn pengene også. Elevene skal jobbe inn minst kr 300,- hver denne dagen. Vi samarbeider med organisasjonen Yme, og pengene vi jobber inn går til videreutvikling av en hotell- og restaurantlinje på yrkesskolen i Vilanculos, Mosambik, Afrika. De fire foregående årenes internasjonal dag har ført til at over hundre elever har fått utdanning på skolen der, innen fagene bar/restaurant, servitør, kokk og «house keeping».

Vilanculos er i et turistområde med flotte strender på vestkysten av Mosambik og det er mange hoteller og mye turisme der. Det betyr at det er mange steder for praksis for elevene på yrkesskolen, og etter utdanning også gode muligheter for å få jobb i området.

I tillegg til videreutvikling av hotell-og restaurantlinja ved skolen i Vilanculos, vil det etter årets aksjon bli satt i gang et nytt prosjekt på skolen; et hydroponianlegg. Kort fortalt går det ut på å dyrke salat og urter uten å bruke jord, men at salatplantene og urtene vokser ved hjelp av næringsrikt og rent vann. Tilsvarende teknikk brukes av Bygartneriet i Arendal, så er du nysgjerrig på hva dette er, stikk innom der og se. I Vilanculos betyr dette hydroponianlegget at de tar i bruk nyeste teknologi innen dyrking av salat og urter, og skolen blir selvforsynt med disse råvarene.

Elevene på Sam Eyde vgs. vil utføre forskjellige typer jobb den 6. november, og noe vil selge vafler og andre skal gå med bøsser for å samle inn penger til prosjektet. Vi oppfordrer alle til å kjøpe en vaffel eller to, og til å ta godt imot bøssebærerne.