Diplom fra kokkeutdanning i Frankrike

Sam Hill fra Risør var en av seks norske nyutdannede kokker som fikk sine franske diplomer overrakt av den franske ambassadøren, Jean-François Dobelle, i hans residens i Oslo mandag denne uken.

Avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Sam Eyde vgs., Kjell Fiskebekk er stolt av Sam Hill og det han har fått til. Han håper Sam kan inspirere andre til å gjøre det samme. Her med Sam Hill i midten og ambassadøren til høyre. Foto: Liv Charlotte Bjørnson.

Det var en tydelig fornøyd ambassadør som roste ungdommenes innsats og harde arbeid i tre år, noe som foruten å resultere i en baccalaureat professionnel, har gitt ungdommene en unik opplevelse i, og innsikt og kunnskap om fransk språk, kultur og ikke minst gastronomi.

Sam Hill startet som elev på Vg1 Restaurant- og matfag ved Sam Eyde vgs. høsten 2012, og høsten 2013 flyttet han til Metz i Frankrike for å ta 3-årig fransk kokkeutdannelse. Det er et unikt fransk-norsk samarbeid der norske ungdommer kan dra til Frankrike og ta videregående skole, enten studiespesialiserende eller kokkeutdannelse, som Sam tok.

Det har vært mye hardt arbeid, spesielt det første året da han måtte lære seg det franske språket. Han bodde på internat på skolen og det var kun tillatt å forlate skolens område etter spesiell tillatelse. Helgene ble tilbragt hos en fransk vertsfamilie. Selv om det franske systemet er mye strengere enn det norske, dagene er lange og han var langt hjemmefra, angret Sam aldri på sin avgjørelse om å ta utdannelsen sin i Frankrike. Og denne uken fikk han sin belønning; diplom på fransk baccalaureat med et svært godt resultat.

Nå jobber Sam Hill på Strand restaurant hjemme i Risør. Han sier det er godt å være hjemme i en periode og se mer til familie og venner. På spørsmålet om han kan anbefale andre å gjøre det samme som ham er han helt klar: Ja, det gjør jeg, hvis man er klar for å jobbe hardt og ikke gi opp. Selv om det kan være vanskelig å være langt hjemmefra, så vil jeg anbefale dem som har faglige ambisjoner og pågangsmot om å søke på dette. 

Sam Hill får sitt diplom. Foto: Liv Charlotte BjørnsonSam Hill får sitt diplom.

Beviset - fransk Baccalauréat professionnell, fagbrev, og med meget gode karakterer. Foto: Liv Charlotte Bjørnson
Beviset - fransk Baccalauréat professionnell, fagbrev, og med meget gode karakterer.

Den franske ambassadøren, Jean-Francois Dobelle, sammen med de seks nyutdannede kokkene. Foto: Liv Charlotte Bjørnson
Den franske ambassadøren, Jean-Francois Dobelle, sammen med de seks nyutdannede kokkene.