Spente ungdomskritikere i Lillesand!

17 ungdommer – tre måneder – 8 bøker; Ungdommens kritikerpris «avdeling Lillesand» er i gang!

Etter søknad er klasse 1STA ved Møglestu videregående i Lillesand så heldige å være trukket ut til å være med å kåre den beste norske boken utgitt i 2016!

Spredt rundt i landet er det 6 andre klasser (vi er den eneste førsteklassen) som skal gjøre det samme, og i mars skal alle disse ungdommene bestemme hvilken som er årets beste bok. De åtte bøkene vi skal lese er nominert av en voksenjury, og disse ble offentliggjort torsdag 10.11. Det er Foreningen !les som står bak Ungdommens kritikerpris, og dere kan lese mer om prisen, de nominerte bøkene og juryens begrunnelse her: http://ungdommenskritikerpris.no/

Prisen henger høyt hos forfattere og lesere, og det er rett og slett stas å få være med på! ! disse dager ser man annonser i avisene der «Nominert til Ungdommens kritikerpris» er et salgsargument.

Selve prisen og nomineringen er aktuell, og gjenstand for debatt for tiden, blant annet i Klassekampen. Det er blant annet fordi dette ikke er «ungdomsbøker», men vanlig voksen litteratur. Enkelte mener kanskje det blir for krevende for ungdom, mens tidligere juryklasser er svært uenige, og føler seg undervurdert. Det kan nok i forkant føles utfordrende for unge lesere, men jeg som kontakt- og norsklærer merker også forventning og spenning rundt dette  - nå skal det bli godt å komme i gang! Vi skal bruke de fleste norsktimene til å lese, ha litteratursamtaler i grupper og i plenum med både kritikerfadder, norsklæreren og skolebibliotekaren, og vi skal prøve å ha en litt annen atmosfære enn i tradisjonelle undervisningstimer på skolen. Dessuten vil nok juleferien måtte brukes J

Fredag 18.11. fikk vi det første av tre besøk av vår egen kritikerfadder, Mari Nymoen Nilsen, som hjalp oss i gang. Hun er blant annet redaktør i nettidskriftet littkritikk.no. I tillegg er hun forfatter selv, og har blant annet bakgrunn som litteraturkritiker i VG og Adresseavisen, og hun er tidligere journalist. Hun skal hjelpe klassen å få «kritikerbrillene» på.

I perioden frem til begynnelsen av mars, er det altså meningen at alle i klassen skal lese ÅTTE bøker! I løpet av ca. 100 dager skal vi lese ca. 1500 sider, altså i gjennomsnitt 15 sider skjønnlitteratur hver dag!

I slutten av februar skal vi nominere de tre bøkene vi liker best, og en storjury, bestående av 2 elever fra hver klasse, skal komme sammen og bli enige om den aller beste. 9. mars 2016 drar så klasse 1STA til Oslo for å møte alle forfatterne og for å være med på den høytidelige utdelingen av prisen.

 

Årets nominerte bøker er:

  1. Nei og atter nei - Nina Lykke
  2. Arv og miljø - Vigdis Hjort
  3. Varsjøen - Thomas Marco Blatt
  4. Den kvite vegen: Stemningar frå Salbu - Kjartan Hatløy
  5. Søster - Gro Dahle
  6. Angiveren - Terje Holtet Larsen
  7. Dammyr - Victoria Kielland
  8. Bungalow - Inghill Johansen

Her er det fem romaner, en novellesamling og to diktsamlinger.