UKM inntar Setesdal

For første gang på 15 år arrangeres fylkesfestivalen for UKM (Ung Kultur Møtes) i Aust-Agder utenfor Arendal. Første helg i april samles mer enn 150 ungdommer i alderen 13 – 20 år i Valle til sosialt samvær, kreativ samskaping, workshops, lydprøver, kunstutstilling og åpne forestillinger.

John Håvard Numedal

Tonje Eikrem Jacobsen, hovedansvarlig for UKM i Aust-Agder fylkeskommune, skryter av samarbeidet med Valle kommune, kunstlaget, spelemannslaget, folkehøgskolen og andre gode krefter i Setesdal. Men aller mest stolt er hun av staben med unge arrangører som har vært med på planleggingen av festivalen gjennom vinteren og våren. De kaller seg «GLA» (Glade Livlige Arrangører), og kommer fra hele fylket. De har blitt en sammensveiset gjeng i løpet av kort tid, og i svarte hettegensere med egen logo vil de være godt synlige både i Valle i april og i festivalmiljøet på Sørlandet i tida framover. GLA-gjengen vil garantert også bli å se på Hove neste sommer, når UKM Agder har ansvaret for den årlige UKM landsfestivalen.

Åpent for alle
Søndag 7. april inviteres publikum inn i Valle idrettshall til kunstutstilling og gratis forestillinger. Et eget husband akkompagnerer unge sceneartister fra hele fylket, og både entusiasmen, bredden og sjarmfaktoren blir garantert høy når alle ungdommene og deres kunstneriske innsats skal presenteres. De som deltar er et utvalg av deltakerne fra vinterens lokalmønstringer (som ble holdt i Grimstad, Evje og Hornnes, Arendal, Risør/Tvedestrand/Gjerstad/Vegårshei, Åmli/Froland, Iveland, Birkenes, Lillesand og Bykle/Valle).

Setesdalskulturen står sentralt
Bredden i tilbudene for ungdommene denne helga er også stor, innholdsmessig spenner kulturuttrykkene fra e-sport og street art til gangar og munnharpe. Torunn Charlotte Nyberg, leder for kultur og fritid i Valle kommune, sier det slik:

Det er i Valle vi skal ha tiårets UKM fylkesfestival! Ikke bare får du oppleve alt det fantastiske som også tidligere fylkesfestivaler har hatt å by på – formidling av kunst, musikk, teater, dans, litteratur og film av og med fantastiske ungdommer – i tillegg vil du få med deg en smakebit av ekte setesdalskultur. Deltakerne, som skal tilbringe hele helga i Valle, får tilbud om kurs i kveding, munnharpe og gangar – i tillegg til gatekunst, rigging av utstilling og scene, lydteknikk, dans med mer. Hvordan publikum vil få se resultatene av dette vil vi ikke røpe ennå – men det er helt klart at Valle og Setesdal vil sette sitt heilt spesielle preg på denne UKM-festivalen.

Helt unikt
Kunst og kultur handler om egenaktivitet, engasjement og skaperglede, men det handler også om kompetanseheving og profesjonalitet. UKM Aust-Agder og Valle kommune har samlet dyktige folk til å lede workshops og følge ungdommene gjennom helga. Musikkstudenter fra UiA utgjør husbandet, Sigrid Kjetilsdotter Jore, Sigurd Brokke og Eivind Tanche-Larsen Knutsen ivaretar folkedansen og folkemusikken, Sedin og Ane fra COOLART lærer bort gatekunst-triks, Benedikte Cecilie Gjertsen holder låtskriverkurs, og representanter fra Setesdalsmuseet og kunstlaget bistår de unge kunstnerne med utstillingsproduksjonen. I tillegg er det dyktige lyd- og lysfolk til stede som både kjører kurs, gjør opptak og sørger for at forestillingene blir proffe.

«Fylkesfestivalen i Valle blir rett og slett noe helt unikt», sier «UKM-sjefen» Tonje Eikrem Jacobsen.