Smed- og handverksdagene 2018

Velkommen til Smed- og handverksdagene på Næs Jernverksmuseum 30. juni og 1. juli

Arbeid i smia. Fotograf: Ragnhild Dietrichson, Aust-Agder fylkeskommune

Smed- og handverksdager, blir i år som før, arrangert i sammarbeid med Næs Jernverksmuseum og Norsk smedforening. Det blir en helg med mye aktivitet, foredrag, relevante kurs. Åpningstider museet lørdag og søndag kl 11-16.

Foredrag

• Bygningsvern - Eksempler på istandsetting av eldre hus Kari Marte Reisz Frøyset, redaktør i«Norske hjem». søndag kl. 13.00.
  • Prambygging - John A. Andersen, Den glade høvel A/S, er en entusiastisk prambygger som vil holde foredrag om prambygging med små filmsnutter. Lørdag kl. 16.00 i Snekkerbua.

Kurs

• Kurs i mørtel av brent kalk - hot mix med Knut B. Aall og Fredrik Dale, Næs Jernverksmuseum. Kurset viser forskjellen på mørtel laget av brent kalt i stedet for vårlesket kalt eller hydraulisk kalk. Lørdag 30. juni kl. 9.00 til 16.00. Kursavgift kr. 300,- inkl. lunsj og materiell. Påmelding: https://austagderfk.pameldingssystem.no/moertel-av-brent-kalk-hot-mix.
  • Sverre Rødven er knivsmed kommer for å holde workshop om brasing.
  • Skinnfellkurs med Åse Musum. Kurset starter fredag ettermiddag i tillegg til lørdag og søndag. Målet er å sy og trykke en to-skinns skinnfell. Fellen kan f.eks. brukes som babypose. Kursavgift kr. 1.000,- + skinn. Kursholder har nål, tråd og maling og låner ut trykkblokker. Maks åtte deltakere, så meld deg på til Åse Musum, tlf: 47883954.

For mer informasjon om kursene se:

Utstillere

I tillegg til smeder i arbeid kommer flere utstillere:

• Fra Norsk håndverksinstitutt på Maihaugen kommer stipendiat Gry M. Grindbakken, filigranssølvsmed, og demonstrerer arbeid.
  • Byggmester Helge Paulsen og seniorforsker Niels Bonde, Nationalmuseet i København, viser årringsdatering av gamle hus og snakker gjerne om restaurering m.m.
  • Bo Andersson, møbeltapetsering;
  • Ole Ugland, vindusrestaurering;
  • Inge Myren, blikkenslager;
  • John A. Andersen, prambygging,
  • Jonny Vindfjell treskjering
  • Øyvind Mauren monterer setter opp forsøksmodell for rekonstruering av stolpekirkeprinnsipp fra 1100-tallet m.m.

Arrangører: Næs Jernverksmuseum, Norsk Smedforening og Aust-Agder fylkeskommune.