NM i Litteraturformidling

Sommeren 2012 ble det første NM i litteraturformidling gjennomført, og nå er det klart at det vil skje igjen. 26. september lager Aust-Agder bibliotek og kulturformidling igjen til en nasjonal litterær fest i Arendal kulturhus, og håper på mange konkurrerende og et like engasjert publikum

Mer informasjon på bloggen: http://nmlitteraturformidling.wordpress.com/

Vi ønsker deg velkommen som deltaker på NM i litteraturformidling, les mer her. Påmeldingsfrist 31. august

Obligatorisk tekst som alle skal formidle er diktet "Den annsame" av Jan Magnus Bruheim, les mer her


Om NM i litteraturformidling
:
Bibliotekarene er kanskje dem vi i dag tenker som de mest selvsagte litteraturformidlere, og litteraturformidling er en av hovedoppgavene for bibliotekene. Mange mener derimot at det finnes lite som kan måle seg med opplevelsen av å treffe en forfatter som formidler sine egne tekster. Samtidig er det kanskje skuespillere og fortellere som har mest formidlingserfaring. Formidling av tonesatte tekster kan være nydelig, og har muligens musikere og sangere en fordel fordi de kan dra veksler på musikken i sin formidling? Litteraturformidling kan foregå på meget forskjellig vis, fremføres av mennesker med meget ulik kompetanse, og fremstå svært ulik fra gang til gang. Men hvem er den aller beste litteraturformidleren i Norge?

Litteraturformidling er en kunstart og et viktig fag. Å ha gode leseferdigheter er viktig i vårt samfunn, og det å inspirere til lesing kan stimulere til gode leseferdigheter hos både barn og voksne.

Fredag 27. juli 2012 ble NM i litteraturformidling arrangert for første gang og Gjertrud Øvland ble kåret til historiens første norgesmester i litteraturformidling. Øvland er bibliotekar og jobber på Deichmanske bibliotek. NM i litteraturformidling 2012 ble støttet av Nasjonalbiblioteket.

Inspirasjonen til å arrangere NM i litteraturformidling her hentet fra Sverige. Etter at to av de ansatte ved AAbk deltok som tilskuere under Sverigemästerskapet i bokberättande i november 2010, begynte planene å ta form. I 2011 ble det gjennomført, i samarbeid med musikkfestivalen Canal Street, litteraturformidling i forbindelse med konserter. Koblingen musikk og litteratur var en vellykket kombinasjon. Forfattere som Vigdis Hjorth, Terje Dragseth, MiRee Abrahamsen med flere bidro til Litteratursupport; litteraturformidling i forkant av konserter, og på Litteraturjam. I tillegg ble det arrangert et eget litteraturformidlingsopplegg for barn under BarneStreet i samarbeid med Froland bibliotek.

Eventuelle spørsmål kan rettes til Aust-Agder bibliotek og kulturformidling: 

Kristin Havstad: kristin@aabk.no / tlf 37 01 76 85
Hege Solli: hege@aabk.no / tlf 37 01 76 88
Randi Nilsen: randi@aabk.no / tlf 37 01 76 86