Barnas fjellbibliotek

Barnas fjellbibliotek er et unikt tilbud til barn som besøker turistforeningens hytter i Aust-Agder. Samlingen består av et utvalg natur- og dyrebøker, bildebøker og høytlesingbøker. Gode bøker for barn kan også være spennende for voksne! Noen ungdoms- og voksenbøker er det også blitt plass til

Mjåvasshytta 2003. Foto: AAbk

Aust-Agder bibliotek og kulturformidling står bak prosjektet Barnas fjellbibliotek, som startet i forbindelse med ”Sørlandet i 100” i 2002. Siden Skarsvassbu som første hytte fikk sitt fjellbibliotek i 2002, har en eller to hytter blitt utstyrt med bøker hvert år.

Aust-Agder Turistforening stiller med bokhylle og frakt inn til hyttene. Et par ganger har vi laget arrangement ut av disse transportene. I 2003 var transporten et samarbeid med Barnas Turlag og NRK. Den gangen var vi på Norge rundt med hunden Sniff som kløvet bøker og med en profesjonell forteller.

Fra Mjåvassbu

Åpning av fjellbiblioteket i Mjåvasshytta 2003. Foto: Mari Senumstad Hauge

Plakat på hyttene orienterer om bruken av bøkene. Aust-Agder Turistforening kan fortelle at bøkene på hyttene blir mye brukt. Mye spennende som ungene oppdager ute i naturen, blir studert nærmere i bøkene når de kommer inn på hytta. Og om kveldene, etter lange dager ute i skog og mark, er det fint å roe seg ned med litt lesing. Blir noen liggende fast på ei hytte pga været, er det i alle fall ikke mangel på lesestoff! Dersom ei spennende bok ikke leses ut, kan den jo lånes på nærmeste bibliotek etter hjemkomst!

Aust-Agder bibliotek og kulturformidling og Aust-Agder Turistforening nådde i 2013 sin målsetting om å utstyre samtlige hytter i fylket med Barnas fjellbibliotek.

Her er oversikt over hyttene:

• Berdalsbu
  • Granbustøyl
  • Grunnetjørnsbu
  • Furøya
  • Hengeltjørnloftet
  • Hovstøyl
  • Lyngør
  • Mjåvasshytta
  • Nutevasshytta
  • Nystøyl
  • Olandsbu