Markus Garvin

Månedens kunstner mai 2019

Markus Garvin: Four Horsemen.

Markus Garvin er 30 år, født og oppvokst i Lillesand. Han har utdanning fra Strykejernet kunstskole i Oslo,og har studert et år ved Gerrit Rietveld i Amsterdam, samt et halvt år på Industridesign ved Arkitektur og Design Høgskolen i Oslo. (AHO)
For tiden tar han en mastergrad i samtidskunst ved Kunstakademiet i Tromsø, hvor han også tok sin Bachlorgrad. I tillegg jobber han som freelancekunstner med 3d-modellering, design, animasjon, og illustrasjon.

Garvins kunstneriske praksis består hovedsakelig av tegninger og digitale interaktive installasjoner. I de siste 2-3 årene har fokuset vert på digital kunst i form av interaktive installasjoner i form av (mekanisk sett) minimalistiske dataspill, hvor publikums interaksjon med verket ofte bare består av én knapp.
Tematikken i verkene varierer, men det finnes en tilbakevendende følelse av håpløshet eller sisyfosarbeid.

Four Horsemen (2018) er et av disse verkene. Publikum blir presentert med en projeksjon av en stor maskin i en mørk ødemark. Foran maskinen er det fire små figurer med en lanterne som er festet til den store maskinen med tau.I rommet foran projeksjonen er det en pidestall med en knapp. Hvis man holder knappen nede begynner mennene å gå fremover og dra maskinen bortover i landskapet. Etterhvert som maskinen øker i hastighet; skrues lamper på, røyk begynner å komme ut av pipene på toppen og maskinen lager mere og mere lyd. Når man slipper knappen slutter mennene å gå og maskinen stopper og lysene og lydene med den.

Four Horsemen refererer til apokalypsens fire ryttere fra Bibelen. Det å sette mennene som hester foran en stor bråkete maskin i en ødemark er et forsøk på å enkelt illustrere menneskets hånd i vår egen utslettelse. Samme idé gjentas, i at publikum fysisk må holde knappen nede for å aktivere verket.

Se mer av Markus Garvins installasjonskunst her: