Markus Garvin

Månedens kunstner mai 2019

Markus Garvin: Four Horsemen.

Markus Garvin er 30 år, født og oppvokst i Lillesand. Han har utdanning fra Strykejernet kunstskole i Oslo,og har studert et år ved Gerrit Rietveld i Amsterdam, samt et halvt år på Industridesign ved Arkitektur og Design Høgskolen i Oslo. (AHO)
For tiden tar han en mastergrad i samtidskunst ved Kunstakademiet i Tromsø, hvor han også tok sin Bachelorgrad. I tillegg jobber han som freelancekunstner med 3D-modellering, design, animasjon, og illustrasjon.

Garvins kunstneriske praksis består hovedsakelig av tegninger og digitale interaktive installasjoner. I de siste 2-3 årene har fokuset vært på digital kunst i form av interaktive installasjoner, presentert som (mekanisk sett) minimalistiske dataspill, hvor publikums interaksjon med verket ofte bare består av én knapp.
Tematikken i verkene varierer, men det finnes en tilbakevendende følelse av håpløshet eller sisyfosarbeid.

Four Horsemen (2018) er ett av disse verkene. Publikum blir presentert for en projeksjon av en stor maskin i en mørk ødemark. Foran maskinen er det fire små figurer med en lanterne som er festet til den store maskinen med tau. I rommet foran projeksjonen er det en pidestall med en knapp. Hvis man holder knappen nede begynner mennene å gå fremover og dra maskinen bortover i landskapet. Etterhvert som maskinen øker i hastighet, skrues lamper på, røyk begynner å komme ut av pipene på toppen, og maskinen lager mer og mer lyd. Når man slipper knappen slutter mennene å gå, maskinen stopper og lysene og lydene med den.

Four Horsemen refererer til apokalypsens fire ryttere fra Bibelen. Det å sette mennene som hester foran en stor bråkete maskin i en ødemark er et forsøk på å enkelt illustrere menneskets hånd i vår egen utslettelse. Samme idé gjentas ved at publikum fysisk må holde knappen nede for å aktivere verket.

Se mer av Markus Garvins installasjonskunst her