Weierholt-jubileum

I 2018 er det 300 år siden kunsthåndverkeren Ole Nielsen Weierholt - "Sørlandets rokokkomester" - ble født. Dette vil blant annet bli markert med et stort jubileumsarrangement i Austre Moland 16. september.

Kronen over prekestolen i Risør kirke, skåret av Weierholt og gitt som gave til kirken av Mads Madsen og Elisabeth Sørensdatter Bøckmann. Foto Torvald Slettebø, UiA.

Ole Nielsen Weierholt ble født på Lillestølen på Sagene i Austre Moland 29. desember 2018. Han var både byggmester, bygnings- og møbelsnekker, treskjærer og bildehogger, og sporene etter hans virke er fortsatt tydelige i Aust-Agder.

Weierholt har stått for byggearbeider og utsmykkinger i kirkene i Austre Moland, Dypvåg, Flosta, Risør, Søndeled og Tromøy. Mye av dette er bevart eller hentet fram igjen ved restaureringsarbeid. Han skar også ovnsmodeller for alle jernverkene i distriktet, deriblant Næs jernverk og Frolands Verk.

Fylkesutvalget vedtok i januar å bevilge opp til kr. 80 000 til en jubileumsmarkering. Oddbjørn Johannessen ved UiA er engasjert til å utarbeide et jubileumsforedrag, der håndverkeren og det kunstneriske uttrykket settes inn i en sammenheng. Dette foredraget vil bli presentert første gang på jubileumsarrangementet 16. september.

Hele programmet for dagen vil bli presentert etter ferien, sammen med informasjon om flere planlagte lokale arrangementer utover høsten. 

2018 er også europeisk kulturarvsår med tema "Typisk norsk - ikke bare norsk". Tusenkunstneren Weierholt passer godt inn i dette, Han omtales ofte som "rokokkomesteren", men man finner også elementer fra barokk og Louis-seize-stil i arbeidet hans. Som treskjærer hadde Weierholt ifølge kunsthistorikeren Carl W. Schnitler "en eventyrlig lett hånd, stor oppfinnsomhet og teknisk virtuositet" - og det er ingen tvil om at han hentet inspriasjon fra både norske og utenlandske forbilder.

Bokbyen forlag har utgitt boka "Tusenkunstneren Ole Nilsen Weierholt (1718 - 1792)" i anledning jubileet. Den er skrevet av Osvald Magnussen, med etterord av sivilarkitekt Hans Olaf Aanensen.

Næs jernverksmuseum har også fokus på Weierholt i jubileumsåret, med blant annet en plakatutstilling, og med innslag under årets jernverksseminar.