Håkon Gåre

Månedens kunstner februar 2018

Håkon Gåre: Rød løper

Håkon Gåre (født 1980) er født og oppvokst i Oslo. Nå arbeider han fra Lillesand, der han bor med sin familie. Gåre har en bachelor og master of fine arts fra Kunst- og håndverk – avdeling Metall og smykkekunst – ved Kunsthøgskolen i Oslo. Fra tidligere har han en treårig utdannelse som tekstforfatter fra Westerdals School of Communication i Oslo. De siste årene har han stilt ut ved Arendal Kunstforening, Lillesand Kunstforening og Qunst25.

Om kunstnerisk virke: Mitt erfaringsgrunnlag gjør at jeg relaterer meg like mye til kunsthåndverket som jeg gjør til billedkunsten som jeg gjør til design. For meg handler kunst om å kommunisere og hvordan man skal få frem budskapet best mulig. Jeg bruker de metodene som er tilgjengelige, både innen digitale prosesser og håndverksmessige teknikker.

Om arbeidet: «Rød løper» er en 25 meter lang rød løper som begynner på utsiden av utstillingsrommet, men ender som et takhengt nazibanner. På den hvite sirkelen står det en tekst formet som et svastika. Teksten er et sitat hentet fra Den Nordiske Motstandsbevegelsen sin talsmann i Norge etter organisasjonens uanmeldte marsj med 70 medlemmer nedover Kristiansands hovedgate sommeren 2017. Teksten lyder: “Jeg vil takke samtlige deltakere for en fantastisk dag. Det var en ære å få innta Kristiansands gater sammen med dere.” Politiet gjorde ingenting for å stoppe marsjen. Banneret er festet til taket med en renneløkke i hver ende av tauet. Med dette arbeidet oppsummerer jeg sommerens hendelse i Kristiansand. Jeg ønsker også å åpne opp for samtaler rundt de nasjonalistiske tendensene vi ser i Europa samt hva slags tid vi egentlig befinner oss i.