Peter Lukas

Månedens kunstner mars 2017

Peter Lukas: Women's side in the Umayyad mosque, the great mosque of DamascusDamascus, Syria, 2011, Leica m6, 1:2/50mm

Peter Lukas er fotograf. Han er opptatt av å skape fotokunst innenfor grensene av klassisk fotografi. Lukas bruker høykvalitetsutstyr i sin reneste form. Han bruker aldri blitz eller zoom og redigerer aldri sine bilder. Lukas er opptatt av å betrakte verden slik den er, og arrangerer derfor aldri sine motiver.  I sin fotokunst utforsker Lukas møtet mellom mennesker, natur og kulturlandskap.

Peter Lukas bor i Grimstad. Han har tidligere vist separatutstillinger i Gallerie am Speicher i Kappeln/Tyskland, Gallerie Pintea i Wien/Østerrike, Grimstad Kunstforening og Haugesund kulturhus. Han var en del av Sørlandsutstillingen 2016 og har vist bilder i flere kollektivutstillinger i Grimstad Kunstforening. Lukas har også bidratt til flere offentlige og private samlinger og bestillingsverk, deriblant til Statoil, Universitetet i Agder, Grimstad bibliotek, Grimstad kommune, U2 studio i Dublin og Diamond Exchange i Tel Aviv. En betydelig del av hans arbeider de siste årene har vært fotobokserien Forandring.

Borgerkrigen i Syria startet med demonstrasjoner mot Baath-regimet til Bashar al-Assad i mars 2011. I løpet av 2011 ble 5 000 mennesker drept som følge av kampene, ifølge FN. Opprøret regnes som en del av den arabiske våren. Som i Tunisia og Egypt, startet opprøret i Syria med demonstrasjoner, sultestreiker og andre former for forlenget motstand, men siden har det utviklet seg til kamper mellom regjeringssoldater og ulike væpnede opprørsgrupper. I dag forbinder vi krigen med IS. Og krigen preger hele verden. Mange millioner mennesker er på flukt - seks millioner av dem er barn. I Norge kjenner vi Syria, krigen og flyktningene gjennom media, og etter hvert gjennom nye medborgere i våre lokalsamfunn.

Peter Lukas var i Syria i 2011 og reiste ut av landet dagen før borgerkrigen brøt ut.

Han rakk å ta en fotoserie som viser hverdagslivet til menneskene i blant annet Aleppo, Damaskus og Tartus. Fotografiene viser et Syria som ikke finnes lenger. Et Syria med hverdagsliv og lekenhet. Kulturen, religionen, menneskene. Et tidsbilde av et land som nå er sterkere preget av krig enn noen gang. Fotoserien er et unikt tidsbilde fra et Syria i fred - de siste ukene før borgerkrigen brøt ut. Det utvalgte kunstverket Women's side in the Umayyad mosque, the great mosque of Damascus er ett av disse bildene.

Les mer om Peter Lukas: