Kick-off og inspirasjonssamling for prosjektet Retrobiblioteket – litteratur i tiden

Hold av torsdag 14. september! Da inviteres bibliotekansatte på Agder til inspirasjonssamling i forbindelse med oppstarten av prosjektet Retrobiblioteket – litteratur i tiden. Prosjektet har til formål å fremme bredden i bibliotekenes samlinger, trekke fram litteratur fra tidligere tider aktualisert gjennom dagens temaer og forfatterskap.

Foto: Richard Megna / Fundamental Photographs / Universal Images Group

Denne dagen vil 3-4 ulike forfattere delta i litterære samtaler med Fredrik Wandrup, hver samtale har et omfang på ca. 40 minutter. Wandrup vil ta utgangspunkt i forfatternes bøker og sette de inn i prosjektets kontekst. Samlingen skal foregå på Scandic Hotel Sørlandet, like utenfor Kristiansand.

Fredrik Wandrup har en allsidig bakgrunn blant annet som journalist, utenriksreporter, lyriker, kommentator og petitskribent.  Har skrevet flere bøker, i særdeleshet biografier. Mottok Riksmålsprisen for biografien om Olaf Bull i 1995. Fredrik Wandrup er også en etterspurt foredragsholder; i tillegg er han godt kjent som 'bokbader' sammen med prisvinnerne i forbindelse med Sørlandets litteraturpris.

Du vil møte følgende følgende forfattere/lektører:

Tor Åge Bringsværd: Han har gitt ut bøker siden 1967 i mange ulike sjangre og formater for både voksne og barn. Han er stadig like aktuell.

Lars Petter Sveen: Debuterte i 2008 med «Køyre frå Fræna» som han fikk Tarjei Vesaas’ og Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen for. Neste bok kom i 2011 «Eg kjem tilbake» og i 2014 kom «Guds barn». Han har også fått gode kritikker og flere priser for disse bøkene. Av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival er han kåret blant de 10 fremste forfattere under 35 år.

Hilde Sejersted: Pensjonert latinlektor med egen boksamling i kjelleren, bestående av bøker av kvinnelige forfattere som debuterte før 1930. Dette er antakelig den største samlingen av sitt slag i Norge. 

Øyvin Rannem: Har utgitt sin første bok i 2017 «Bokstavene i historien – maktsymbol fra Augustus til Mussolini». Rannem er typograf og skrifthistoriker som setter bokstavenes utvikling i en allmennhistorisk sammenheng.  Bjørn Gabrielsen skriver i sin anmeldelse i DN 26. mai 2017: Vel, du kommer aldri til å skrive eller lese på samme måte igjen. Øyvin Rannems «Bokstavene i historien» er en norsk sakprosabok av internasjonalt format. 

På dagen vil dere også få informasjon om prosjektets formål og rammer. Prosjektet har midler og ressurser til fordeling som alle Agders 30 bibliotek kan søke på. Mer om kriterier for tildeling og søknadsrutiner vil det også bli opplyst om. Arbeidsgruppa i prosjektet vil presentere et utvalg av temaer, og bibliotekene vil få anledning til å påvirke hvilke temaer og ressurser som skal utarbeides og tilbys i løpet av 2018.

Når han henter fram en av sine 500 år gamle bøker, føler han at han holder hele Europas historie i hendene. – Er ikke bøker det viktigste som har vært laget da? spør Guttormsgaard. For ham er det som om hele verden står og roper til ham via bøkene. Men hva med kunsten? spør Klassekampen.

– Er ikke bøker kunst da?

 Guttorm Guttormsgaard til Klassekampen 17. juli 2017


Vi ser fram til å ha en flott dag sammen med litteratur i fokus. Nøyaktig tidspunkt og mer detaljert program om dagen vil komme etter hvert. 

Meld deg på her: Påmeldingsfrist 8. september

Detaljert program finner du her: