Ute de Lange Nilsen Scharf

Månedens kunstner april 2013

Smykker av Ute de Lange Nilsen Scharf. Foto: Grethe Tvede, AAbk

Ute de Lange Nilsen Scharf, f. 1931 i Gablonz i Tsjekkia, bosatt i Arendal.

Månedens kunstner i april har solid kunst- og håndverksutdanning og mesterbrev som gullsmed. Hun har også vært aktiv som leder, dukkemaker og dukkespiller i Arendal figur- og dukketeater i over 40 år, og er fortsatt – i en alder av 82 år – levende opptatt av å formidle og dele sine faglige kunnskaper og sitt engasjement. Hun har bidratt med arbeider til mange utstillinger, og gjør det fortsatt hvis hun har mulighet, og nylig besøkte hun noen av lærerne på Steinerskolen i Arendal for å gi faglige tips om bruk av dukker.

Ute kom til Norge og Arendal som nyutdannet gullsmed i 1953/54, etter å ha studert i Tyskland og ”reist på faget” som omvandrende lærling. Etter et år hos Holthe smykkefabrikk reiste hun hjem og tok mesterbrev i farens bedrift, før hun vendte tilbake til Arendal og ble bofast med norsk ektemann. I Arendal har hun hatt eget gullsmedverksted og utsalg flere steder i byen, samtidig som hun har deltatt på ulike utstillinger. Ikke bare med smykker, men også mer skulpturelle arbeider i metall, stein og emalje.

Mennesker, ansikter, masker, geologi, planter og dyr er blant kunstnerens mange interesser og inspirasjonskilder. ”Smykkene mine skal formidle livsglede. De skal også fortelle noe om menneskene som bærer dem”, uttalte hun i forbindelse med utgivelsen av en katalog over Agders kunsthåndverkere i 1996.

Hun har også vært en utrettelig talskvinne for kunst, kultur og fredsskapende virksomhet. I Agderposten for april 1970 står et lite referat fra et foredrag hun har holdt på Velferdssentralen. Under overskriften ”Arendal satser for lite på kulturgoder” etterlyser ”fru de Lange Nilsen” både konsertsal, teatersal, utstillingslokaler, intimlokaler og ungdomsklubb.

Ute har brukt mye tid og krefter på teater, både i Arendal Dramatiske Selskab og i Arendal figur- og dukketater. ”Den magiske kosten” som hadde premiere i februar i år var den 19. og foreløpig siste siden etableringen på slutten av 1960-tallet. (Dukken ”Solungen” som er avbildet her er fra oppsetningen med samme navn i 1996. Solungen var barnet til Sola, som ble spilt av Asbjørn Thorsen.)

Ute de Lange Nilsen er medlem av NK (fagorganisasjonen Norske Kunsthåndverkere), og av UNIMA (Union Internationale de la Marionette – en Unesco-tilknyttet organisasjon som arbeider med dukker som kunst og som redskap for utvikling av fred og forståelse).

Les mer om Ute de Lange Nilsen her: