Musikk på mange strenger

Noen ganger kan møter mellom mennesker virke forutbestemt, som marionetter styrt av en usynlig hånd. Selv om scenen er enkel og scenografien begrenset, kan en forestilling likevel bli magisk - når marionettene styres ovenfra.

Sebastian Gruchot og Michael Smith Krumins. Foto: Grethe Tvede, AAbk

På skolekonserten "Strengt tatt" ved Grimstad ungdomsskole sist torsdag, dukker en underlig følelse av forutbestemthet opp. Som et fyrverkeri entrer de scenen - gitarist Michael Smith Krumins og filolinist Sebastian Gruchot. Denne musikalske duoen - fra to forskjellige land og med svært forskjellig musikalsk bakgrunn - og likevel så samstemte! Det er spillegleden man først legger merke til. Og den gnistrende energien i kombinasjon med et ekstremt musikalsk talent.

Sebastian -med sin klassiske fiolinistbakgrunn - har blant annet hatt solistoppdrag med Kristiansand symfoniorkester og vært spellemann i Agder Teaters oppsetning av Spellemann på taket. På konserten i Grimstad trakteres både fiolin, el-fiolin og oktav-fiolin med en elegant og ubesværet letthet, i samspill med gitarist Michael. Her finnes smakebiter av heavy-metal, bluegras, klassiske perler, virtuos gipsymusic og folkemusikk fra forskjellige land. Den musikalske spennvidden er stor. Michaels merittliste er ikke mindre imponerende. Han har mastergrad i utøvende musikk, med fordypning i world music. Han er aktiv i flere band og prosjekter og behersker flere sjangre og stilarter. Både world music, latino, jazz og metal står på hans spilleliste. Men for Michael Krumins var ikke veivalget opplagt.

- For mange år siden var jeg utsatt for en bilulykke, forteller Michael til et lydhørt publikum. Det førte til at venstre ringfinger ble knust, slik at jeg ikke kunne spille mer. Jeg var nær ved å gi opp. Det var da jeg fikk høre om Django Reinhardt. 

Historien om den kjente franske jazzgitaristen Django Reinhardt, ble redningen for Michael Krumins. Jazzgitaristen, som etter en ulykke klarte å skape en gitarkarriere med kun 3 fingre på venstre hånd, ble en stor inspirasjonskilde for ham. Django Reinhardt møtte senere den berømte fiolinisten Stéphane Grappelli, som ble en viktig aktør og samarbeidspartner.

- Jeg møtte ikke den sagnomsuste Stéphane Grappelli, fortsetter Michael. Jeg møtte Sebastian Gruchot.

Skolekonserten "Strengt tatt" er produsert av Ola Sundström ved Aust-Agder bibliotek og kulturformidling. Siste konsert holdes ved Lillesand ungd