Mor og andre maur

Ellen Solberg er for tiden på turné med Den kulturelle skolesekken på barneskoler rundt omkring i Aust-Agder. Med seg på turen har hun den store dronningmauren Mor, og en mengde små arbeidsmaur.

Foto: Stina Arstad, AAbk

På torsdag 4. april var Mor og andre maur på besøk på Strømmen oppvekstsenter i Arendal, og elever fra 2.-4. trinn fikk møte Ellen Solberg og hennes kunst. Besøket startet med en samtale rundt den store skulpturen Mor, som er en enorm dronningmaur i fløyelsstoff. Mange av barna kunne fortelle at de visst hadde de sett skulpturer før, men aldri av maur. Og flere trodde nok at en dronningmaur kan være både litt strenge og kjærlighetsfulle på samme tid, akkurat som andre mødre.

Etter den litt filosofiske samtalen med 2. og 3. trinn, fikk elevene se andre skulpturer av maur, bitte små kontorarbeidsmaur, og også grafiske trykk med hoppende maur. De bitte små arbeidsmaurene, som sitter bøyd over hver sin PC i et stort kontorlandskap vakte undring og begeistring. Og elevene lurte på om kunstneren hadde laget alle de små maurene selv, og om ikke det hadde tatt forferdelig lang tid. Og da passet det veldig fint at elevene fikk prøve seg som maurskulptører, og etter knaing og pusling med små fargerike leirklatter, vokste det frem fantasifulle små kryp i forskjellige former og fasonger. Det var en høytidelig rekke med elever som forsiktig bar sine små kryp tilbake til klasserommet etter besøket. Og der skulle de stå og tørke til dagen etter, og så fikk de være med hjem i sekken.

Ellen skal besøke 18 skoler i løpet av noen uker i april og mai. Dette har vært et av de mest populære tilbudene som skolene har søkt om å få, og det over 900 elever som skal lage sin egen lille maur i leire i løpet av turneen.