Kunst og kollektiv identitet

- om blant annet populærkulturelle rever, folkemusikk, visuell kunst, samtidsteater og hvilken betydning det har for hvem vi er og hvordan vi fremstiller oss gjennom kunsten

Kulturkonferansen i februar handler blant annet om populærkulturelle rever, folkemusikk, visuell kunst, samtidsteater og hvilken betydning det har for hvem vi er og hvordan vi fremstiller oss gjennom kunsten. Foto: Jans canon på Flickr

Aust-Agder fylkeskommunes kulturkonferanse, 6. februar 2014

For tredje året på rad inviterer Aust-Agder fylkeskommune til kulturkonferanse, og i 2014 ønsker vi å diskutere hvordan kunsten påvirker og lar seg påvirke av vår kollektive identitet. Noen kunstprosjekter kan sies å ha påvirket og endret den kollektive identitet over tid uten at kunstneren nødvendigvis har vært bevisst sin innflytelse på samtid eller ettertid. Andre kunstprosjekter kan ha som mål å skape endringer gjennom bevisste strategier. Globalisering og teknologisering har medvirket i å bringe mennesker og samfunn tettere på hverandre og dette påvirker våre kunstneriske ytringer. Store globale temaer som finanskrise og miljøutfordringer får innvirkning på lokalt nivå, samtidig som lokale ytringer kan få global gjennomslagskraft. 

Kunstneriske ytringer kan påvirke hvordan vi opplever oss selv og hverandre, hvordan vi speiler oss i de gjeldende estetiske uttrykk og videreutvikler disse. Se på nye nasjonale merkevarer som Moods of Norway, Hurtigruten minutt for minutt og Ylvis brødrenes What does the Fox say. Det kan se ut til at det er noe her som skaper gjenklang i vår nasjonale kollektive identitet, samtidig som de tre nevnte eksemplene i større eller mindre grad har blitt fenomener som også har fått global oppmerksomhet. Det finnes et mangfold av eksempler på at slike fenomener oppstår, både innenfor populærkultur og innenfor et smalere kunstfelt. Ser vi bakover i tid har vi gode eksempler på kunstverk og kunstnerskap som har fått stor påvirkning på vår kollektive identitet uten at samtiden innså hvilken sentral plass de ville få både nasjonalt og internasjonalt, som Munch, Vigeland og Ibsen. Hvordan kommer våre kollektive identiteter til uttrykk gjennom den kunsten vi lager i dag?

Se hele programmet for dagen 

Gjennom foredrag og kunstneriske innslag ønsker vi å løfte og diskutere disse temaene i Arendal kulturhus, torsdag 6. februar 2014.

Jeg vil melde meg på! Bindende påmelding innen 24. januar.

 

Priser for konferansen:

Dagpris inkl. lunsj: 500 kr/250 kr (student/utøvende kunstner)

Middag: 500 kr/250 kr (student/utøvende kunstner)

Kveldskonsert: 150 kr

(Red. anm. mars 2017: Lenke til påmelding fjernet)