Kreative og dyktige ungdommer

Over 600 ungdommer har deltatt på Ungdommens kulturmønstring i løpet av åtte lokalmønstringer i Aust-Agder i år. Lørdag fikk rundt en fjerdedel av disse brukt kreativiteten og arbeidslysten sin i Arendal kulturhus på årets fylkesmønstring. Arrangementet ble avsluttet med juryens kunngjøring av hvem som fikk sjansen til å reise videre til årets landsfestival i Larvik.

Fra scenemønstringen under UKM fylkesmønstring i Arendal kulturhus 20. april. Foto: Heidi Arild.

Det er et stort og velsmurt apparat som dras i gang når 150 unge artister, kunstnere, filmskapere, arrangører og skribenter inntar kulturhuset. UKM-teamet besto i år av en gjeng ansatte fra Aust-Agder bibliotek og kulturformidling og Arendal kulturhus, noen innleide krefter, en hel klasse fra Sam Eyde videregående skole, og en håndfull frivillige. De sørget for at 35 sceneinnslag, 4 filmer og 28 utstillere fra 14 kommuner fikk vist seg fram på en profesjonell måte.

Publikum var invitert til utstillingsåpning tidlig på formiddagen, så var det gratis underholdning fra utescenen på Sam Eydes plass - også det servert av de unge artistene - og så braket det løs med tre forestillinger på rad i kulturhusets store sal. Og bak disse presentasjonene ligger det selvsagt timer og dager med øving og forberedelser for alle deltakere, samtidig som elevene fra Sam Eyde vgs hadde intervjuet, fotografert og presentert dem alle sammen på nett og plakater.

UKM har utviklet seg til en viktig kulturarena med høy kvalitet og mye moro for både deltakere og arrangører, og med en fruktbar blanding av amatører og profesjonelle. Nytt av året var det at en hel klasse fra linje for medier og kommunikasjon på videregående skole ble trukket inn til å bidra med både fotografering, skriving, nettpublisering, dokumentasjon og flerkameraproduksjon. Godt hjulpet av dyktige lærere og proffe teknikere fikk de førstehåndserfaring med mange sider av det arbeidslivet de etterhvert skal bli en del av.

Å være jurymedlem i UKM er en krevende og morsom oppgave. Det er begrenset hvor mange innslag og personer som kan plukkes ut til å gå videre, og det er mange ulike uttrykksformer og artister som skal vurderes opp mot hverandre. Da Mats Aronsen introduserte juryen var han da også nøye med å påpeke at UKM ikke har vinnere eller tapere, men bare dyktige utøvere. Årets juryleder var Espen Mork Dahl, som også var ansvarlig for montering av kunstutstillingen som ble vist i Lille Torungen. Med seg i juryen hadde han Signe Domogalla (danser), Ronny Pedersen (musiker), Ole Kristian Kvamme (musiker) og Nadia Paaske (ungdomsrepresentant).

Og resultatet de kom fram til kan leses her: http://ukm.no/aust-agder/2013/04/20/disse-gar-videre-til-landsfestivalen-i-trondheim-i-juni/

For å bestille bilder fra årets fylkesmønstring, kontakt Synne M Knutsen fra Sam Eyde videregående skole på tlf 412 65546, eller Aust-Agder bibliotek og kulturformidling

(Red. anm.: Lenke fjernet oktober 2017)