Glimt fra Kulturtapas 2013

Aust-Agder bibliotek og kulturformidling hadde programslipp for Den kulturelle skolesekken på Dahlske videregående skole 9. april, og kulturkontakter, lærere og elever fikk presentert smakebiter fra den ferske katalogen for skoleåret 2013/14

"Prinsessen på erten". Forestilling fra Agder teater som tilbys småtrinnet som "Plutselig kunst" neste skoleår. Foto: Heidi Arild

Første del av dagen var alle deltakerne samlet i Dramatoriet for felles program. Senere på dagen var det parallellsesjoner der produksjoner for 1.-7. trinn ble vist i Tønna, 8.-10 trinn i Storklasserommet og videregående skole i Dramatoriet. 

DKS-katalogen for skoleåret 2013/14 kan leses her (pdf-format)

Trond Arntzen er filmskaper og manusforfatter. Han presenterte og viste filmen "Himmelen bak huset", som bygger på barneboka med samme navn skrevet av Gaute Heivoll. Arntzen drar ut til 5.-7. trinn våren 2014 for å vise filmen og samtale med elevene om bok og film.

Et av høydepunktene under årets Kulturtapas var paneldebatten. Kan kunst behandle tabubelagte eller ømfintlige temaer på en måte som gagner et ungt publikum? Et dyktig panel som besto av filmskaper Trond Arntzen,  museumsformidler Kathrin Pabst ved Vest-Agder museet, Olaf Leiros, elev ved Dahlske videregående skole og Anders Skog, rektor ved Steinerskolen i Arendal belyste temaet fra sine ståsteder. Gode innlegg fra salen bidro til fin debatt om et vanskelig tema.

Neonato spilte tre låter fra programmet sitt; med egenkomponert musikk og egenproduserte filmer ved Thomas Robsahm får konsertopplevelsen en ekstra dimensjon. Neonato består av Thomas Robsahm, Bård Thorstensen og Tom Rudi Torjussen.

Iveland skole vant Gullsekken for best DKS-skole på landsbasis i 2012, og Arne Birketveit samtalte med programleder Hege Solli om prisutdelingen og det flotte arbeidet som Iveland skole gjør når det gjelder Den kulturelle skolesekken.

Kulturtapas var så heldige å få besøk av en av Norges beste samtidsdansere; Line Tørmoen fra Jo Strømgren kompani. Hun viste filmen "Naboen" der hun selv medvirker sammen med danseren Dimitri Jourde og pianisten Leif Ove Andsnes. Opplegget rundt filmen er laget spesielt for Den kulturelle skolesekken i Aust-Agder og produksjonen turnerer i fylket høsten 2013. Målgruppe er videregående skoler.

Teatersjef ved Agder Teater Ingrid Forthun presenterte produksjonen Camilla Collet Ekte Kjærlighet, et tilbud til videregående skoler. (I katalogen presentert som Amtmannens døtre.) Dette er en av flere produksjoner i DKS-katalogen som har merkelappen Stemmerettsjubileet 2013.

Dramaelever ved Dahlske videregående skole viste Såpeteater; her var det skikkelig 'såpe' med mye dramatikk og forviklingar.

Se(e) me(g), høsten 2013 tilbys en vandreutstilling som er et resultat av bilder elever i Aust-Agder produserte da billedkunstner Eivind Lentz turnerte ved videregående skoler i fylket våren 2013. Utstillingen blir formidlet av kunstneren.

Alle foto: Heidi Arild og Kristin Havstad

(Red. anm.: Lenke fjernet oktober 2017)