Anne Tove Vestfossen

Månedens kunstner mars 2013

Anne Tove Vestfossen: Husmorstigespillet

1970/80-årenes kvinnepolitikk påvirket i høy grad kunstnernes valg av tema og uttrykk. Kunsten skulle dessuten «ut til folket» og silketrykk og linotrykk var enkle og raske å produsere rimelig, og i store opplag. Hos meg viste dette seg blant annet i linosnittet: «Hushjelpflukt», vist på Hedemark-Oppland utstillingen i 1976.

Seks år senere laget jeg linosnittet «De dagene alt står på hodet er fine dager», en påstand som ble utgangspunktet for «rollespill-konseptet». I en kvadratisk ramme plasserte jeg en kvinnelig og mannlig figur som på et spillkort. De er aktører i et spill der det vanligvis ikke er tvil om at mannen er «Konge». Men i Rollespillet får spillerne alternative muligheter.

«Husmorstigespillet», «Karrierepyramiden», «Lykkens labyrint» og «Rollespillet» ble den naturlige fortsettelsen. Linoleumsplaten ble byttet ut med mykgrunn etsning på kobber. «Husmorstigespillet», som ble innkjøpt av Kulturrådet i 1985, og «Rollespillet» kan spilles. Samtidig forsket jeg på firkanter i dimensjoner som forholdt seg til hensikten med spillet og figurenes roller. De tre spillene ble laget i 1983, for 30 år siden.

Les mer om Anne Tove Vestfossen: