Den uoppdagede litteraturen

Prisbelønnede bøker og høyt profilerte forfattere fikk ingen plass under presentasjonen av fjorårets kulturfondbøker på Caledonien tirsdag 6. mars. Dette var dagen for de ukjente debutantene, de smale bøkene og bøker som ikke nødvendigvis selger seg selv.

Forfatter Demian Vitanza

Forfatter Demian Vitanza

Men det fantes også godt etablerte forfattere blant fjorårets kulturfondbøker. Kjente forfatternavn som Gro Dahle, Ingvild H. Rishøi og Marit Tusvik var representert her. Forfatter Mirjam Kristensen loset tilhørerne gjennom et førtitalls bøker i flere sjangre. Tre nye debutanter innen lyrikk ble presentert; Sandre Lillebø, Lina Undrum Mariussen og Juliane Rui. I tillegg tre prosa-debutanter; Caroline Kaspara Palonen, Jørn H. Sværen og Ingvild Solstad-Nøis. Mirjam Kristensen ønsket spesielt å trekke fram Jørn H. Sværens bok, Dronning av England, som er en veksling mellom prosa, lyrikk og illustrasjoner. Boka inneholder blant annet brevveksling og illustrasjoner med billedkunstner Kari Stiansen fra Arendal, som er mest kjent for sine poetiske, detaljerte tegninger. - Jeg ønsker et større fokus på lyrikken. Lyrikk må ha en naturlig plass i biblioteket. Den må leses, formidles og være tilgjengelig - understreket forfatteren.

Forfatter Mirjam Kristensen
Forfatter Mirjam Kristensen

Enkelte av bøkene blir beskrevet som 'totalt annerledes' med en skog av forskjellige stemmer. I det hele tatt er det mange store spørsmål og eksistensielle temaer som preger fjorårets kulturfondbøker. Dysfunksjonelle relasjoner og mørke temaer er gjennomgangstonen i mange av romanene, men vi finner også humor. Og innimellom en god, gammeldags roman som Fire hundre franske fornærmelser av vår egen lokale Øyvind Ellenes fra Mandal. Romanen har høstet svært gode kritikker og blir beskrevet som en slags dannelsesroman, skrevet i en form som veksler mellom det kollektive og det individuelle.

Møte med en forfatter er blitt en fast innslag under presentasjonen av norsk skjønnlitteratur. I år fikk vi et spennende møte med forfatter, scenekunstner og høgskolelektor Demian Vitanza som leste fra sin egen debutroman Urak. For denne romanen fikk han Aschehougs debutantpris 2011.

Ordningen med Kulturfondbøker ble opprettet i 1965 og hensikten er å sikre utgivelse av litteratur som ellers hadde vært vanskelig for forlagene å utgi. I tillegg skal ordningen sikre tilgang til bøkene ved at de distribueres til bibliotekene, og den skal sikre bedre inntekt for forfatterne. Årets presentasjon av Kulturfondbøker ble holdt i Caledonien Hall i Kristiansand fra kl. 11-15. Bokpresentasjonen var et samarbeid mellom Vest-Agder fylkesbiblitek og Aust-Agder bibliotek og kulturformidling.

Årets bøker 2011


  • Publisert 7. mars 2012
  • Sist endret 7. mars 2012

Kontaktinformasjon:

Sentralbord: 37 01 73 00
Faks: 37 01 73 03
E-post: postmottak@austagderfk.no

Org.nr. 943039046

Om informasjonskapsler

Kontaktinformasjon:

Besøksadresse:
Aust-Agder fylkeskommune
Ragnvald Blakstadsvei 1
4838 Arendal

Post- og fakturaadresse:
Aust-Agder fylkeskommune
Postboks 788 Stoa
4809 Arendal

Webredaktør:

Kristin Havstad
Telefon: 37 01 76 85
E-post: kristin@aabk.no